Slit

Slit

Alergen specifična imunoterapija je jedini vid lečenja koji deluje na sam uzrok alergijske bolesti. Njen cilj je da se poboljša kvalitet života pacijenata postizanjem značajnog smanjenja odnosno odsustva simptoma bolesti.

Ova terapija zasniva se na tome da kontinuiranom primenom odgovarajućih doza alergena uspostavimo tzv. imunološku toleranciju na alergen koji je uzrok alergijske bolesti. Veoma je uspešna, traje 3 godine i veoma je važno dosledno je sprovesti radi postizanja odgovarajućeg efekta.

U sumbilngvalnoj imunoterapiji (SLIT) koriste se rastvori standardizovanih alergena (proizvodi ih Institut Torlak) koji se u vidu kapi stavljaju pod jezik. Ovaj vid terapije koristi se kod respiratornih alergijskih bolesti (alergijskog rinitisa i/ili alergijske bronhijalne astme) kod kojih su pacijenti senzibilisani na polene stabala, trava, korova ili na alergen grinje iz kućne prašine.

Sprovodi se prema protokolima, prvih mesec i po dana svakodnevno, a zatim dva puta nedeljno u trajanju od tri godine. Kod pacijenata sa alergijama na polen tretman se započinje nakon sezone cvetanja, tokom novembra i decembra, a prvi rezultati se uočavaju već sa prvom sezonom cvetanja. Kada su u pitanju alergije na grinje iz kućne prašine, tretman se može započeti bilo kada u toku godine, a nešto češće se otpočinje u kasnu jesen.

Povoljan efekat terapije očekuje se da traje još pet do deset godina po završetku imunoterapije. U retkim slučajevima kada nema poboljšanja u prvoj godini, imunoterapija se prekida.