Rinoprovokacioni test

Rinoprovokacioni test

Alergen specifični rinoprovokacioni test jedan je od osnovnih testova u postavljanju dijagnoze alergijskog rinitisa. Test je jednostavan i bezbedan i u osnovi reprodukuje alergijsku reakciju u nosu nakon izlaganja alergenu ali u standardizovanim i kontrolisanim uslovima.

Koristi se u dijagnostikovanju sezonskog (kod alergije na polene) i perzistentnog (kod alergije na grinju iz kućne prašine) alergijskog rinitisa kao i tzv. lokalnog alergijskog rinisa, kada pacijenti imaju lokalnu alergijsku reakciju u nosu, ali bez atopije ( kožne probe odnpsno specifični IgE u serumu mogu biti negativni).

U slučaju sezonskog alergijskog rinitisa test se izvodi 4 nedelje nakon zavšene sezone polena dok se u slučaju perzistentnog alergijskog rinitisa (kod senzibilizacije na grinju iz kućne prašine) test može izvoditi u toku čitave godine u periodu kada su simptomi umereno izraženi.

Test se izvodi na sobnoj temperaturi nakon perioda aklimatizacije od oko 20 minuta. Za nazalnu provokaciju koriste se standardizovani vodeni rastvori alergena koje proizvodi Institut Torlak.

Prvo se uz pomoć mikropipete obostrano u predeo donjeg nosnog hodnika aplikuje 0,1 ml fiziološkog rastvora, a nakon 15 minuta  0,1ml rastvora alergena sa kojim radimo test. 15 minuta nakon aplikacije alergena određuje se tzv. simptom-skor kojim se beleže simptomi –kijanje, svrab nosa, sekrecija odnosno zapušenost nosa i svrab očiju. Nakon toga se rezultati koji su u vidu bodova sabiraju i na osnovu njihovog zbira izračunava se pozitivnost testa.