Obaveštavamo Vas da je ordinacija Tragus na godišnjem odmoru od 20.06. do 04.07.2022. godine

Bolesti ždrela

Bolesti ždrela

Usna duplja i ždrelo su deo organa za disanje i početni deo organa za varenje. Najčešći simptomi obolelog grla su kašalj, promuklost, promene ili izrasline na sluzokoži, bolno ili otežano gutanje, bol u grlu, pečenje.

Operacija krajnika-Tonsillectomia chirurgica

Ova operacija se najčešće izvodi u predškolakom uzrastu zbog hroničnih zapaljenja nepčanih krajnika. Odraslo životno doba nije kontraindikacija za ovu operaciju, naprotiv, u indikovanim slučajevima donosi veliko olakšanje.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i zahteva minimalni 24 časovni ostanak u bolnici. Prate je bolovi niskog intenziteta, a u postoperativnom toku zahteva poseban režim ishrane u prve dve nedelje. Bolovi su nešto jači u odrasloj životnoj dobi.

Operacija polipa glasnih žica – Laringomicroscopia ( LMS )

Laringomikroskopija je operativna tehnika kojoj se u opštoj endotrahealnoj anesteziji pod mikroskopm detaljno pregledaju strukture grkljana, ždrela i gornjeg dela jednjaka. Najčešće se pacijentima odstranjujju polipi na glasnim žicama. U drugim slučajevima LMS je pripremna operacija tokom koje se uzima uzorak tkiva za patohistološki pregled. Zavisno od nalaza pregleda preduzimaju se dalju koraci u lečenju.

Postoperativni oporavak je brz, operacija se radi ambulantno pa se ukupno vreme zadržavanja u bolnici svodi na nekoliko sati.

Operacija mekog nepca – Uvulopalatoplastica

Pacijentima kojima se dijagnostikuje slabost mekog nepca i izdužena i uvećana resica kao uzročnik hrkanja savetuje se ova intervencija. Izvodi se u opštoj anesteziji radiofrekventim nožem, CO2 laserom, elektrokoagulacijom ili sl. Sistemom parcijalnih incizija i ekscizija postiže se veća čvrstina mišića mekog nepca i skraćuje se izdužena resica. Na taj način se smanjuje učestalost i jačina hrkanja, a u najvećem broju slučajeva prestaju periodi apneje - potpuni prekid disanja koji predstavlja ozbiljan problem i može dovesti do neuroloških poremećaja.